Manastirea de la Cerneti - Credinta

Post Top Ad

Responsive Ads Here

duminică, 9 aprilie 2023

Manastirea de la Cerneti





 Mănăstirea CerneÈ›i este un aÈ™ezământ monahal aflat în localitatea cu acelaÈ™i nume din judeÈ›ul MehedinÈ›i, în imediata apropiere a municipiului Drobeta Turnu-Severin, la o distanță de doar trei kilometri. Biserica mănăstirii CerneÈ›i, având hramul „Sfânta Treime”, figurează pe noua listă a monumentelor istorice 

Asezarea

Prima menÈ›iune a acestei localități este din 27 august 1571; pentru o vreme a fost centrul politico-administrativ al judeÈ›ului MehedinÈ›i, devenită târg, apoi oraÈ™, până în jurul anului 1833, când a pierdut acest statut, iar localitatea a început să decadă. ImportanÈ›a deosebită pe care a avut-o în secolele al XVIII-lea È™i al XIX-lea este reliefată È™i de faptul că localitatea avea trei biserici, una dintre acestea - Sfânta Treime - fiind mânăstire.

Multă vreme, satul CerneÈ›i a fost pricină de neînÈ›elegeri. Boierii din neamul Buzescu, mănăstirile GovoraTismana È™i Cozia au reclamat dreptul lor asupra satului. ÃŽn vreme ce egumenii È™i boierii își căutau dreptatea la scaunul Craiovei, domnitorul Mihnea Vodă (1658-1659) a început la CerneÈ›i zidirea unei mănăstiri. 

ÃŽn vremea domnitorului Radu Leon (1664-1669), „Căpitănia” existentă la CerneÈ›i contesta drepturile mănăstirii de a încasa veniturile rânduite de Grigore Ghica. SituaÈ›ia a fost îndreptată în timpul lui Duca Vodă (1674-1678), încasarea „vămii căpităneÈ™ti” fiind lăsată din nou mănăstirii. Sub È˜erban Cantacuzino, litigiul a reapărut. Mănăstirile Tismana (al cărei metoc era Mănăstirea CerneÈ›i) È™i Govora, prin egumenii Nicodim È™i Paisie, revendicau drepturile asupra satului CerneÈ›i înaintea domnitorului. Disputa dintre cele două mânăstiri continuă È™i pe timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu È™i, mai mult, È™i mănăstirea Cozia, care stăpânea moÈ™iile din apropierea CerneÈ›ului (Curila, Gârdanul, MiclăuÈ™eÈ™ti È™i Cârnea), încerca „să se bage peste moÈ™iile CerneÈ›ul, MaloveÈ›ul È™i Medvejdea”.


Istoric și trăsături


Biserica veche a mănăstirii a fost construită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod, cu transformări ulterioare între anii 1784-1794. Biserica era fortificată, având un turn clopotniță înalt si masiv, ziduri groase si ferestre de tragere înguste, permițând apărarea din interior. Din ansamblul fostei mănăstiri, se mai păstrează urme din ruinele chiliilor È™i zidului de incintă.

Mănăstirea CerneÈ›i este cunoscută în istorie È™i ca aÈ™ezământ episcopal, atestată ca aÈ™ezare monahală de călugări, iar ca ultim monah vieÈ›uitor este pomenit protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837. Ulterior slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o de preotul paroh, iar în anul 1970, a fost trecută în patrimoniul muzeului PorÈ›ile de Fier, moment în care obiectele de cult au fost duse în depozitul muzeului .

Pisania bisericii, aflată în pronaos, are următorul cuprins: „Această sfântă È™i dumnezeiască biserică unde se cinsteÈ™te È™i se prăznuieÈ™te hramul nedespărÈ›itei Sfinte TroiÈ›e, s-a început din temelie de vejnicul întru pomenire Domnul nostru  Ghica Voievod È™i s-au săvârÈ™it de ÃŽnălÈ›atul Domnului nostru  Grigore Ghica Voevod la leatu 7171, iar acum în zilele preainălÈ›atului nostru 

Situația actuală și starea de conservare


Mănăstirea din satul CerneÈ›i, cu hramul „Sfânta Treime" È™i „Cuvioasa Mare Muceniță Anastasia Romana”, a fost reactivată ca mănăstire de maici în urma È™edinÈ›ei de lucru a Consiliului Eparhial al Episcopiei Severinului È™i Strehaiei, din data 16 decembrie 2004. StareÈ›a mănăstirii este Monahia Murgilă Grigoria . Biserica veche a mănăstirii este într-o stare avansată de degradare, necesitând lucrări urgente de consolidare È™i restaurarea picturii interioare.


Articol scris de dodorel62

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad

Responsive Ads Here