Manastirea din Baia de Arama - Mehedinti - Credinta

Post Top Ad

Responsive Ads Here

sâmbătă, 20 mai 2023

Manastirea din Baia de Arama - Mehedinti

 Manastirea din Baia de Arama

Manastirea din Baia de Arama, inchinata Sfintilor Voievozi Mihail si Gavriil, se afla in localitatea omonima, in judetul Mehedinti, in partea nord-vestica a Olteniei. Zidita intre anii 1694-1703, de ctitori de seama ai vremii, biserica din Baia de Arama s-a pastrat bine pana astazi.

Baia de Arama este strabatuta de raul Brebina, care insufleteste natura si fostele mine de cupru (arama). In acest loc, domnitorul Mircea cel Batran a adus mesteri sasi. Datorita asezarii lui pe un drum comercial ce traversa Tara Romaneasca, spre sfarsitul secolului al XVII-lea, satul a devenit targusor (oras).

Manastirea Baia de Arama - scurt istoric

Manastirea din Baia de Arama a fost zidita in aproximativ noua ani, aceasta durata intinsa nefiind inca deslusita. Mai inainte de aceasta, in Baia de Arama a functionat un schit smerit. In anul 1694, la indemnul Sfantului Constantin Brancoveanu, s-a pus piatra de temelie a bisericii, lucrarile de zidire fiind terminate in anul 1703.

 Manastirea Baia de Arama - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

In randul ctitorilor, precum marturiseste pisania originala a bisericii, se afla Sfantul voievod Constantin Brancoveanu, banul Cornea Brailoiu si Milco Baiesul. Biserica cea noua din Baia de Arama, inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, zidita in stilul brancovenesc, stil specific vremeii respective, a fost imprejmuita mai apoi cu un zid din bolovani de piatra. La putin timp dupa ce a fost construita, manastirea a fost inchinata Manastirii Hilandar, din Sfantul Munte Athos.

Pisania bisericii consemneaza urmatoarele: "Cu vrerea Tatalui si cu indemnarea Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, au facut aceasta sfanta biserica dumnealui jupanul Cornea Brailoiul Ban, dimpreuna cu dumnealui jupanul Milco Baiasul, nepot de frate, Pozanu Capitanul, cu toata cheltuiala dumnealor si fiind igumen Kir Vasile arhimandrit, in zilele prea luminatului crestin domn Io Constantin Basarab voievod. Inceputu-s-au a se zidi aceasta sfanta biserica la maiu 22, leat 7202 (1694) si au savarsit cu toata podoaba ei la maiu 7, 7211 (1703). Eu, mana pacatoasa, pictorul bisericii Neagoe si Partenie ieromonah, de la Tismana."

 Manastirea Baia de Arama - Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Ctitorii bisericii sunt zugraviti in tabloul votiv, pastrat pana astazi in biserica. Sfantul Constantin Brancoveanu si doamna Maria; jupanul Cornea Brailoiu, Cornea Velu Bonu si jupanita Stanca, nascuta Buioceasca Cernea, care tine pe maini macheta bisericii; Milea Batesu, batran, imbracat in dulama rosie, incins cu brau rosu, tinand pe maini modelul bisericii; datorita faptului ca acestia tin pe maini modelul bisericii, se crede ca acestia sunt principalii ctitori ai bisericii. In tabloul votiv mai apar si urmatorii: Milco Baiesul, jupaneasa Mara, si fiii lor, paharnicii Gheorghe Nicolcea si Semenu. Alaturi de acestia mai apare si Chir Vasile arhimandritul, intaiul staret al manastirii.

Biserica a fost zugravita in fresca de zugravii Neagoe si Partenie, ieromonah de la Tismana. Lucrarile de pictura s-au terminat in data de 7 mai 1713, ctitor de seama al acesteia fiind Sfantul Constantin Brancoveanu, care, in perioada lunilor martie-aprilie, daruieste Manastirii Baia de Arama suma de 300 de taleri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad

Responsive Ads Here