Manastirea Vodita - Mehedinti - Credinta

Post Top Ad

Responsive Ads Here

sâmbătă, 20 mai 2023

Manastirea Vodita - Mehedinti

 Manastirea Vodita

Manastirea Vodita este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si, totodata, primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom, dupa regulile specifice Bisericii Ortodoxe, stabilite in canoane de Sfantul Vasile cel Mare.

Manastirea asezata la numai un kilometru distanta de apele Dunarii, in judetul Mehedinti, este situata la o distanta de 17 kilometri vest de orasul Drobeta Turnu Severin si la aproximativ opt kilometri est de Orsova; in dreptul manastirii, pe drumul principal, se afla asezata o troita de lemn.

Manastirea Vodita 

Manastirea Vodita a fost intemeiata in secolul al XIV-lea, pe teritoriul comunei Varciorova, in apropierea granitei dintre imperiul Austro-ungar si Tara Romaneasca. Manastirea a fost ridicata intre anii 1370-1372, de catre Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit de la Tismana, pe cheltuiala domnitorului Vladislav I - Vlaicu Voda.Inca de la infiintare, manastirea a fost inzestrata cu toate odoarele bisericesti necesare, cu bani si cu alte venituri. Toate daniile facute manastirii de voievodul Vladislav au fost intarite ulterior, de catre urmasii acestuia: Dan I, Mircea cel Batran, Dan al II-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos. Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei (1387-1437), recunoaste si confirma avutul Manastirii Vodita, iar Stefan Lazarovici, despotul Serbiei, ii daruieste acesteia, in anul 1406, zece sate sarbesti.

Manastirea Vodita, recunoscuta drept autonoma, a devenit cel mai puternic centru duhovnicesc, cultural si misionar al zonei. Desele atacuri ale turcilor asupra cetatilor de la Dunare au determinat insa mutarea centrului monahal intr-o zona mai sigura. Sfantul Cuvios Nicodim, calugarul originar din Serbia, ajuns in Tara Romaneasca pe la anul 1359, a zidit astfel, intre anii 1377-1378, cinstita Manastire Tismana, cu sprjinul voievozilor Radu I si Dan I ai Tarii Romanesti.

 Manastirea Vodita

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad

Responsive Ads Here