Schituri - Credinta

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Schituri

 

Schitul 


SCHITUL este o comunitate de călugări pustnici care trăiesc retraÈ™i de restul lumii pe lângă o biserică sau capelă, care aparÈ›ine È™i se supune regulilor unei mănăstiri. Cuvântul schit vine din greacă, de la cuvântul ÏƒÏ°Î®Ï„η care se traduce prin ascet. ÃŽn prezent, mai ales bisericile ortodoxe obiÈ™nuiesc să aibă schituri È™i mai puÈ›in cele catolice È™i protestante. Dacă numărul călugărilor unui schit creÈ™te aceÈ™tia se pot desprinde de mănăstirea de care aparÈ›ineau formând o altă mănăstire.

Există două tipuri de schituri, de tip pustnicesc și de tip cenobitic. Schitul pustnicesc este alcătuit dintr-o biserică centrală care este înconjurată de chilii răsfirate pe o rază de câțiva kilometri. Chiliile călugărilor în general au fiecare câte un altar pentru rugăciunea zilnică, călugării mergând la biserica centrală doar la sărbători.

ÃŽn schiturile de tip cenobitic, comunitatea călugărilor este mai închegată, traiul semănând mai mult cu cel din mânăstiri. Peste tot pe mapamond se gasesc foarte multe schituri monahale interesante . 



Schitul Ostrov 

A fost construit între anii 1518 - 1522 fiind o ctitorie a domnitorului  Neagoe Basarab È™i a soÈ›iei sale Despina. Numele de Ostrov Ã®i vine de la faptul că este construită pe un ostrov (insuliță) a Oltului Ã®n centrul oraÈ™ului - staÈ›iune CălimăneÈ™ti din judeÈ›ul Vâlcea.

Biserica schitului

Este zidită pe locul unui mai vechi locaÈ™. A fost sfiinÈ›ită nezugravită. Pictura este începută a fi executată la 1752, cu altarul È™i se termină cu restul bisericii în 1760. Tot atunci în aceeaÈ™i perioadă, pisania veche a fost înlocuită cu o pisanie în limba română cu litere chirilice.

De remarcat în arhitectura interioară tâmpla aurită din lemn de tei veche de când biserica, icoanele împărăteÈ™ti aÈ™iÈ™derea, poate cele originale după unii È™i Icoana Maicii Domnului, restaurată în 1791 de către un cunoscut zugrav de biserici al locului, Ioan Zugravul.

Neagoe Basarab ÅŸi familia sa

De asemeni, fără a minimaliza restul de valori, sunt trei icoane ale Sfântului Nicolae, Coborârea de pa cruce È™i Sfântul Sava, icoane de o mare valoare artistică din perioada de început a bisericii È™i care acum se află în custodia Muzeului de Artă al României.

Schitul, dealungul vremii se mai remarcă prin lucruri importante petrecute aici È™i care au marcat istoria pământului românesc. Fiind schit de călugăriÈ›e de pe la 1522 până în 1890, aici s-au călugărit soÈ›ia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina, cu numele de Platonia È™i mama lui Mihai Viteazul cu numele de Teofana.

Schitul Ostrov este primul aÈ™ezământ monahal de pe teritoriul actualei Românii pentru călugăriÈ›e, lucru remarcat în istoricul schitului afiÈ™at la intrare.

O remarcă importantă în istoria schitului este că la sfârÈ™itul anilor '70 datorită lucrărilor de amenajare hidroelectrică a Oltului insuliÈ›a a fost înălÈ›ată cu circa 6 m distrugându-se o floră seculară de fagi, stejari È™i brazi. S-a ridicat È™i biserca È™i s-au refăcut È™i anexele. Cu toate că s-au făcut replantări, existând circa 47 de specii de arbori È™i trandafiri, farmecul secular al arborilor È™i plantelor seculare nu mai este.

Schitul Pahomie

Este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna BărbăteÈ™ti, judeÈ›ul Vâlcea. Biserica schitului este înscrisă în Lista monumentelor istorice Din pisania actuală a schitului rezultă că întemeietori sunt Pahomie monahul È™i Sava Haiducul, în anul 1520, justificându-se numele de Schitul Pahomie de la Izvorul Frumos.

Schitul Pahomie este unul dintre cele mai izolate schituri sihastresti ale tarii nostre. Aflat in localitatea Baile Olanesti, comuna Barbatesti, judetul Valcea, la aproximativ 30 de kilometri de orasul Ramnicu Valcea, schitul lui Pahomie se ascunde smerit in padurile dese pe la poalele Muntelui Buila.

La schitul din Buila

Se ajunge mergand pe drumul national 64A, pana in localitatea Baile Olanesti, trecand prin Pausesti Maglasi, apoi cotind la stanga, spre satul Cheia; de aici se porneste, pe un drum forestier destul de bun, pana la apa numita "Izvorul Frumos". O cruce mare de fier sta infipta in munte, deasupra apei, binecuvantand pe toti pelerinii care se inchina ei. La picioarele Crucii sta asezata Maica Domnului, insotita de cuvintele: "In ce chip doreste cerbul izvoarele apelor, asa Te doreste sufletul meu pe Tine, Dumnezeule" (Psalm 41, 1).

Schitul Pahomie

Intrarea in smerita asezare monahala se face pe sub un turn-clopotnita varuit in alb. Potrivit unei vechi pisanii, intemeietorii schitului sihastresc sunt "Pahomie monahul si Sava Haiducul", care l-au zidit pe acesta in anul 1520, putin mai sus de Izvorul Frumos. Se stie ca "monahul Pahomie", mai inainte de calugarie numit Popa Postelnicu, a fost fiul lui Iordache Parscoveanu vel Stolnic, insa despre monahul "Sava haiducul" nu se stie nimic.




Schitul Ostrov, Statiunea Calimanesti



 Schitul Ostrov, localitatea Calimanesti, jud. Valcea

Schitul Ostrov este o ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab. A fost ridicat intre anii 1520 si 1521. La Schitul Ostrov s-au calugarit Despina, sotia lui Neagoe Basarab si mama lui Mihai Viteazul. La 22 decembrie 1838 chiliile si cladirile existente au fost distruse de un incendiu, fiind rezidite pe temeliile vechi in anul 1940. Principalele restaurari s-au facut in anii 1940, 1956-1957, 1962-1963.
Din timpul lui Neagoe Basarab au ramas trei icoane: Sfantul Nicolae, Coborarea de pe cruce si Sfantul Sava, toate de o mare valoare artistica, in prezent aflate in custodia Muzeului de Arta al Romaniei.

Biserica schitului este zidită pe locul unui mai vechi locaÈ™. A fost sfiinÈ›ită nezugravită. Pictura este începută a fi executată la 1752, cu altarul È™i se termină cu restul bisericii în 1760. Tot atunci în aceeaÈ™i perioadă, pisania veche a fost înlocuită cu o pisanie în limba română cu litere chirilice.

De remarcat în arhitectura interioară tâmpla aurită din lemn de tei veche de când biserica, icoanele împărăteÈ™ti aÈ™iÈ™derea, poate cele originale după unii È™i Icoana Maicii Domnului, restaurată  de către un cunoscut zugrav de biserici al locului, Ioan Zugravul.

De asemeni, fără a minimaliza restul de valori, sunt trei icoane ale Sfântului Nicolae, Coborârea de pa cruce È™i Sfântul Sava, icoane de o mare valoare artistică din perioada de început a bisericii È™i care acum se află în custodia Muzeului de Artă al României.

Schitul, dealungul vremii se mai remarcă prin lucruri importante petrecute aici È™i care au marcat istoria pământului românesc. Fiind schit de călugăriÈ›e de pe la 1522 până în 1890, aici s-au călugărit soÈ›ia lui Neagoe Basarab, Doamna Despina, cu numele de Platonia È™i mama lui Mihai Viteazul cu numele de Teofana.

Schitul Ostrov este primul aÈ™ezământ monahal de pe teritoriul actualei Românii pentru călugăriÈ›e, lucru remarcat în istoricul schitului afiÈ™at la intrare.


Hram: Nasterea Maicii Domnului

Articol scris de dodorel62

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad

Responsive Ads Here