Manastirea Gura Motrului - Credinta

Post Top Ad

Responsive Ads Here

sâmbătă, 20 mai 2023

Manastirea Gura Motrului


Manastirea Gura Motrului 

 Manastirea Gura Motrului este o veche manastire ortodoxa din judetul Mehedinti. Aflata in satul Gura Motrului, comuna Butoiesti, manastirea se afla la o distanta de numai trei kilometri de localitatea Filiasi si la alti 62 de kilometri departare de orasul Drobeta Turnu Severin.

Potrivit traditiei, aceasta manastire a fost zidita, pentru prima data, de Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit de la Tismana. Oficial insa, manastirea, a carei biserica centrala este inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost zidita de evlaviosul Harvart, mare logofat al Sfantului voievod Neagoe Basarab, intre anii 1512-1521.

Manastirea Gura Motrului 

Manastirea Gura Motrului se afla zidita aproape de un vechi schit monahal. Potrivit traditiei locului, schitul cel vechi ar fi fost zidit de Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit, candva pe la sfarsitul secolului al XIV-lea. Bisericuta de lemn si cele cateva chilii ale schitului erau inconjurate de o podgorie (vita-de-vie), pastrata pentru o vreme, in partea sudica a manastirii actuale. Pana nu demult, podgoria era numita "via Sfantului". La randul lui, izvorul din apropierea manastirii se numeste, pana astazi, "Izvorul Sfantului Nicodim". Desi traditiile locale sunt foarte puternice, de la vechiul schit nu s-au aflat nici documente, nici urme arheologice sau obiecte de cult.

 Manastirea Gura Motrului

Intr-un hrisov al voievodului Neagoe Basarab, dat in ziua de 13 ianuarie 1519, se mentioneaza faptul ca la Gura Motrului exista deja o manastire bine zidita, inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva, pe care o ridicase "jupan Harvat", mare logofat al domnitorului. Pentru intretinerea proprie, manastirea din Gura Motrului a primit mosii in satele Susita si Grosieri.

Intre anii 1642-1643, manastirea din Gura Motrului va fi rezidita, din temelie, de catre Matei Basarab, domnitorul Tarii Romanesti. Desi acest lucru nu a ramas consemnat nicaieri, drept dovada avem marturia patriarhului Partenie al Constantinopolului, care, in jurul anului 1640, spune despre aceasta manastire ca, "fiind veche si uitata de multi ani si de tot stricata, Matei Basarab au ridicat-o din temelie cu multa cheltuiala si stradanie si au innoit-o cu multe sfinte vase si danii miscatoare".

 Manastirea Gura Motrului

In anul 1653, biserica centrala a manastirii a fost rezidita, din temelie, de catre marele vornic Preda Brancoveanu. La numai patru ani dupa terminarea bisericii, pelerinul Paul de Alep, aflat in trecere prin tara noastra, ajungand la aceasta manastire, a notat: "Biserica de aici, in vechea ei forma, era mica si simpla si a fost daramata de unul dintre dregatorii din aceasta tara, care era mare vornic si al carui nume era Preda Brancoveanu, ruda a raposatului Matei voievod. De la tatal sau si de la stramosii sai el avea multe mosii, manastiri, biserici si sate. El a zidit-o din nou, a doua oara si a facut cladire mareata si aleasa, cu trei turle. Intregul acoperis, fiind facut din placi incheiate cu plumb, se spune ca avea o greutate de saisprezece mii de ocale."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad

Responsive Ads Here