Manastiri - Credinta

Post Top Ad

Responsive Ads Here

Manastiri

 MÄ‚NÄ‚STIRE  DE  CÄ‚LUGÄ‚RI


ADRESA: Com. Plopana, jud. Bacău
TELEFON: 0745897575
ANUL  ÃŽNFIINŢĂRII:  Mănăstirea Plopana a fost ridicată în perioada 2000 - 2009. Pe 16 mai 2004 a fost pusă piatra de temelie a bisericii. ÃŽn  mai 2012, cand am vizitat-o, încă se lucra la pictura interioară.
HRAMUL  MANASTIRII :
 Sfântul Mare Mucenic Mina (11 noiembrie),
               Sfântul Ierah Nectarie de Eghina (9 noiembrie),
               Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie).



TRASEUL  RUTIER  SPRE  MANASTIRE :
Mănăstirea Sf. Mucenic Mina se află la o distanță de: 1,5 km de localitatea Plopana32 km de Bacău È™i 52 km de Vaslui.
              Acces rutier:  - pe DN2F  Bacău - Plopana - Mănăstirea Sf. Mucenic Mina;
                                     - pe DN2F Vaslui - Plopana - Mănăstirea Sf. Mucenic Mina.
                       La mănăstire se poate ajunge destul de uÅŸor ÅŸi datorită autobuzelor de transport public care circulă de mai multe ori pe zi spre Vaslui sau comunele din jur ÅŸi invers, spre Bacău.

SPATIU  DE  CAZARE
 ÃŽn comuna Plopana sunt câteva pensiuni ÅŸi vile care oferă cazare.




REPREZENTATIV  PENTRU  MANASTIRE :

Mănăstirea a fost înfiinÈ›ată pe locul fostului sediu al Fermei Pomicole 2 din Plopana, aflat în stare avansată de degradare È™i care a fost cumpărat de la stat de către călugării delegaÈ›i atunci de Episcopia Romanului. 


OBIECTIVE  TURISTICE :
 Mănăstirea Sf. Mucenic Mina se află la o distanță de: 96 km de Salina TÂRGU OCNA100 km de Slănic Moldova - IZVOARE.

 


DESCRIERE:

După 1km de com. Plopana un indicator ne arată dreapta către mănăstire.


   - Cu multă trudă È™i cu multe greutăți din cauza neajunsurilor, s-a ridicat Biserica Catedrală a mănăstirii, din cărămidă, cu stâlpi de beton armat È™i centuri de rezistență, fiind acoperită cu tablă zincată.
   - Biserica are formă de cruce treflată, cu pridvor deschis È™i este construită în stilul bisericilor È™tefaniene. 
   - De curând, a fost finalizată pictura altarului ÅŸi, se speră, până în vara anului 2013, mănăstirea să fie pictată integral. Catapeteasma bisericii este sculptată în gorun fiert de meÈ™teri populari din zona NeamÈ› iar icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate în ulei cu fondul în foiță de aur. 
   


- ÃŽn partea dreaptă a bisericii, este amenajat paraclisul cu hramul Sfântul Mare Mucenic Mina È™i o casă de oaspeÈ›i.
   - ÃŽn partea stângă, este construit complexul chiliilor din care fac parte chiliile călugărilor, bucătăria, trapeza, camere pentru arhondaric È™i camere pentru tabără de vară destinată copiilor din familii nevoiaÈ™e. 
   - ÃŽn latura de N-E, mănăstirea are amenajate anexele gospodăreÈ™ti cu o mini-fermă zootehnică, un  atelier de tâmplărie È™i un mic atelier de pictură.
   - Pe viitor, proiectul prevede construirea unei clădiri ÅŸi amenajarea unui spaÅ£iu pentru tabăra de copii din familii sărace ÅŸi zone defavorizate cât ÅŸi alte activități social filantropice.
   



- De pe colina pe care este ridicată Mănăstirea Sf. Mucenic Mina - Plopana, privind în vale, ni se înfăţiÅŸează o panoramă pitorească cu casele satului Plopana, peste care urmează dealurile îmbrăcate cu păşuni ÅŸi fâneÅ£e ÃŽn spre est, în vale, este livada de pomi care se continuă spre deal cu alte livezi care fac ca, primăvara, peisajul să fie unul mirific.



Intr-un colt de rai, din comuna bacauana Plopana, a luat nastere un nou spatiu spiritual, odata cu ridicarea Manastirii Sfantul Mina. Constructia Manastirii aSf. Mina” a inceput in 2000. Locasul monahal este acum ridicat in totalitate. De curand a fost finalizata pictura altarului si pana in vara anului viitor, manastirea va fi pictata integral.
Alaturi de parintele Ghenadie Harabagiu, in manastire mai vietuiesc inca doi dascali si patru monahi. aPortile manastirii sunt deschise tuturor iubitorilor de Dumnezeu, care vor sa ni se alature in obste”, ne-a mai spus staretul.

MÄ‚NÄ‚STIRE  DE  MAICI

ADRESA:  SilvaÈ™u de Sus, jud. Hunedoara, România
TELEFON:  0254 771004;  0372 779206;  0254.777.502
DATEAZÄ‚  DIN:  secolul al XIV-lea.
CTITORUL  MANASTIRII : Sf. Nicodim de la Tismana, DomniÅ£a Zamfira (fiica domnitorului valah Moise Vodă Basarab), Sfântul Părinte Arsenie  Boca.

HRAMUL  MANASTIRII :
Sfântul Ioan Evanghelistul (8 mai), ÃŽnălÈ›area Sfintei Cruci (14 septembrie)
Data de 28 noiembrie este o zi importantă pentru pelerinii care ajung la Prislop, acesta fiind ziua trecerii în nefiinţă a părintelui Arsenie Boca, înmormântat  în cimitirul mănăstirii.




TRASEUL  RUTIER  SPRE  MANASTIRE :

Mănăstirea Prislop se află la o distanță de:  13 km de HaÈ›eg,   21 km de Hunedoara,  38 km deDeva,  82 km de CaransebeÈ™,  92 km de Alba Iulia,  114 km de Târgu Jiu. 
         Acces rutier: - pe DN67 Râmnicu Vâlcea - Horezu - Tg. Jiu, DN66 Tg. Jiu - PetroÈ™ani - HaÈ›eg, DJ687A HaÈ›eg - SilvaÈ™u de Sus - SilvaÈ™u de Jos - Mănăstirea Prislop;
                                - pe  DN7 PiteÈ™ti - Râmnicu Vâlcea - Sibiu - SebeÈ™ - Simeria, DN66 Simeria - Călan, DJ687Călan - SilvaÈ™u de Sus - SilvaÈ™u de Jos - Mănăstirea Prislop;
                             - pe DN1 Cluj-Napoca - Alba Iulia - SebeÈ™, DN 7 SebeÈ™ - Simeria, DN66 Simeria - Călan, DJ687Călan - SilvaÈ™u de Sus - SilvaÈ™u de Jos - Mănăstirea Prislop;
                                  - pe DN76 Oradea - Deva - Sântandrei,  DN68B Sântandrei -Hunedoara, DJ786A  SilvaÈ™u de Sus - SilvaÈ™u de Jos - Mănăstirea Prislop.
                 Până la SilvaÈ™u de Sus circulă autobuze din Hunedoara, iar din SilvaÈ™u de Sus până la mănăstire sunt numai 3 kilometri, pe drum asfaltat.      
          Acces feroviar: Cele mai apropiate gări sunt în HaÈ›eg È™i în Hunedoara, oraÈ™e de unde se pot lua curse până la Mănăstirea Prislop.

SPATIU  DE  CAZARE

Se poate găsi cazare atât în cadrul incintei Mănăstirii Prislop dar și în împrejurimile acesteia, în hotelurile și pensiunile din zonă.



REPREZENTATIV  PENTRU  MANASTIRE :

 De aproape È™apte secole, Mănăstirea Prislop reprezintă unul din cele mai importante aÈ™ezăminte religioase ortodoxe din Transilvania, îndeplinind un rol cultural semnificativ în viaÈ›a românilor transilvăneni.
               Mănăstirea mai este cunoscută ÅŸi sub numele de "SilvaÈ™", după satul SilvaÅŸu de Sus. La 200 m de actuala biserică, se află locul numit "La Mănăstirea Bătrână", dovada existenÅ£ei acolo a unei mănăstiri mai vechi, din lemn.
              Istoriografia mănăstirii arată că Sfântul Nicodim de la Mănăstirea Tismana a copiat la Prislop, între anii 1404-1405, "Tetravanghelul slavon” aflat azi la Muzeul de Artă.
               ÃŽn cursul anului 1948 stareÈ›ul mănăstirii devine Părintele Arsenie Boca iar, după ce sălaÈ™ul s-a transformat în mănăstire de maici, acesta a rămas ca duhovnic până în 1959, când comuniÈ™tii i-au stabilit acestuia domiciliul forÈ›at la BucureÈ™ti. După trecerea sa în neființă, Părintele È™i-a găsit loc de odihnă aici, în micuÈ›ul cimitir al Mănăstirii Prislop, unde zeci de pelerini sosesc zilnic pentru a se închina la mormântul Părintelui.            


OBIECTIVE  TURISTICE :

 Mănăstirea Prislop se află la o distanță de:  23 km de Castelul CORVINILOR (Huniazilor),  31 km de Lacul CINCIȘ,  96 km de SALA UNIRII - Alba Iulia .

 DESCRIERE  MANASTIRE :

 - Ansamblul mănăstiresc este construit la altitudinea de 580 de metri, într-o poiană înconjurată de mult spaÈ›iu verde, dealuri acoperite cu păduri.
   - Mănăstirea a fost ridicată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea de Sfântul Nicodim, considerat primul ctitor, ulterior canonizat, privit astăzi drept reorganizatorul ÅŸi îndrumătorul monahismului românesc la începutul Evului Mediu. Sfântul Nicodim a venit din Èšara Românească, unde ctitorise Mănăstirile Tismana È™i VodiÈ›a.  
   - Mănăstirea Prislop datează de la sfârÅŸitul secolului al XIV-lea. Biserica a fost construită din piatră, în plan triconic, fiind alcătuită din pronaos, naos È™i altar. Are o singură turla pe naos, arhitectura specifică bisericilor din Å¢ara Românească.
   - ÃŽn timp, biserica a fost rezidită din temelii, tot din piatră ÅŸi în plan triconic, de DomniÅ£a Zamfira, al doilea ctitor al mănăstirii, refugiată în Transilvania după moartea tatălui său Moise Voda, domn al Ţării RomâneÅŸti, mort în 1530.
   - La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Ardealului îl aduce aici, de la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, pe Ieromonahul Arsenie Boca. Acesta a reconstruit ÅŸi pictat biserica mănăstirii, devenind cel de-al treilea ctitor. Părintele Arsenie Boca este recunoscut pentru icoanele sale luminoase, tot el fiind cel care a sculptat catapeteasma ÅŸi a executat mai multe lucrări de renovare atât a bisericii cât ÅŸi a celorlalte clădiri din incinta mănăstirii. 

   - ÃŽn anul 1950, din lipsa de călugări care să slujească lăcaÅŸul de cult, Prislopul devine mănăstire de călugăriÅ£e, iar Arsenie Boca devine duhovnicul mănăstirii. Prin decretului nr. 410 adoptat de către comuniÅŸti în anul 1959, Mănăstirea Prislop a fost desfiinÅ£ată. ÃŽncepând cu anul 1976, Prislopul redevine mănăstire de maici. 
   - Părintele Arsenie Boca se stinge din viață în data de 28 noiembrie 1989, în Sinaia È™i este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop, în data de 4 decembrie. Pentru a ajunge Ã®n cimitirul mănăstirii, acolo unde îşi doarme somnul de veci Părintele Arsenie Boca, trebuie să o luaÈ›i pe drumul din stânga bisericii, un drum uÈ™or în pantă, È™i în câteva minute veÈ›i fi acolo. 
   - Cimitirul este mic, dar plin cu flori de toate culorile, indiferent de anotimp. Mormântul părintelui este ultimul pe partea stângă, acoperit permanent de flori proaspete È™i colorate, care, se spune, nu se ofilesc niciodată. CredincioÈ™ii aÈ™teaptă smeriÈ›i la rând È™i se roagă în gând. Tot cimitirul arată ca un colÈ› de rai.
   - Lângă morminte, se înalță câțiva brazi semeÈ›i. Mai sus, o cărare È™erpuieÈ™te printre copaci, spre creasta dealului. După aproximativ 5 minute, dincolo de creastă, după un coborâș abrupt, se află grota săpată în stâncă, locul de rugăciune de acum câteva sute de ani al Sfântului Ioan de la Prislop. 
  
 - Vis-a-vis de mormânt, pe trunchiul unui copac, s-a format o cruce ce pare a fi sculptată, dar ea reprezintă de fapt puterea părintelui, un semn divin pe care toÈ›i îl privesc È™i se închină în faÈ›a lui.
   -  ÃŽn curtea mănăstirii se află un izvor cu puteri tămăduitoare unde, se spune că, DomniÈ›a Zamfira, fiind grav bolnavă atunci când a venit la Mănăstirea Prislop, s-a vindecat bând apă din izvor.
Între 1956-1958, s-au construit două case: una sus pe deal la circa 150 m de biserică şi alta la intrare în mănăstire. Din 1959, timp de câțiva ani, clădirile mănăstirii au adăpostir un azil de bătrâni.
   - ÃŽn 1985, a fost demolată vechea clădire de la intrare în incinta mănăsitrii. ÃŽn locul ei a fost ridicată o clădire nouă, cu etaj, în stil brâncovenesc, cu peste 15 chilii ÅŸi un frumos foiÅŸor, clădire concepută tot de Părintele Arsenie după frumoasa construcÅ£ie brâncovenească de la Mănăstirea Hurezi, din judeÅ£ul Vâlcea.
   - Din anul 1991, în incintă, a fost înfiinÅ£at Seminarul Teologic Monahal Sfânta Ecaterina, cu o durată de ÅŸcolarizare de cinci ani.
   - ÃŽn 1952, Părintele Arsenie a conceput ÅŸi zidit o clopotniţă pe stânca unui deal de lângă mânăstire, cu un aspect decorativ deosebit, ca o sinteză între arhitectura bisericilor din lemn maramureÅŸene ÅŸi a celor ridicate pe Muntele Athos.

Părintele  ARSENIE  BOCA
   
Părintele Arsenie Boca este considerat a fi al treilea ctitor al actualei mănăstiri deoarece, în toÈ›i anii în care s-a nevoit aici (41 de ani), a pictat fresce È™i icoane deosebit de valoroase, a reorganizat viaÈ›a de obÈ™te È™i a redat mănăstirii strălucirea È™i frumuseÈ›ea de care se bucură astăzi mii de credincioÈ™i ce calcă pragul lăcaÅŸului de cult.
   - ÃŽndrumător de suflete în România secolului trecut, duhovnic, mare învăţat, teolog, pictor de icoane È™i biserici, Ã®ntipărit în inimile celor ce l-au cunoscut ca „un fenomen unic în istoria monahismului românesc“, Arsenie Boca s-a născut în satul VaÈ›a de Sus, lângă Brad, într-o familie de ardeleni, pe 29 septembrie a anului 1910. A primit la botez numele de Zian.
   - Din anul 1929, tânărul Zian începe È™coala primară în satul natal È™i apoi intră la Liceul NaÈ›ional Ortodox ,,Avram Iancu” din Brad, pe care-l absolvă în anul 1929.
   - ÃŽn anul 1929, tânărul seminarist se înscrie la Institutul Teologic din Sibiu, iar în 1933 pleacă la studii în capitală. Pe lângă studiile teologice, el urmează È™i cursuri de medicină (în special cele de anatomie). Frecventează È™i alte cursuri în domeniul culturii È™i artei, Mitropolitul Nicolae Bălan trimițându-l cu bursă la Academia de Arte Frumoase din BucureÈ™ti.
   - La data de 29 septembrie 1935 este hirotonit diacon celib. Din anul 1939, după terminarea Academiei de Arte Frumoase, urmează o scurtă perioadă de ucenicie în monahism la Sfântul Munte Athos.
   - ÃŽn luna iunie a anului 1939, intră în obÈ™tea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus unde, doar peste un an, la 3 mai 1940, este tuns în monahism, primind numele de Arsenie. Peste doi ani, la 10 aprilie 1942, este hirotonit preot.
   - La data de 25 noiembrie 1948, Mitropolitul Nicolae Bălan îl aduce personal la Mănăstirea Prislop,  loc unde Părintele Arsenie Boca slujeÈ™te ca stareÈ› al mănăstirii vreme de doi ani. ÃŽn anul 1950, mănăstirea primeÈ™te o obÈ™te de maici iar părintele este rănduit duhovnic.

Odată cu instaurarea regimului comunist, Părintele Arsenie Boca a intrat în atenÅ£ia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârÅŸitul anilor 1950, stareÅ£ul a trecut prin calvarul anchetelor ÅŸi al arestărilor. A fost închis la securitatea din BraÅŸov, apoi, Ã®n iarna anului 1951, părintele este arestat È™i dus la Canal pentru un an de zile.  ÃŽntors la Prislop, părintele va fi foarte retras, evitând convorbirile È™i ieÈ™irile în public. După o nouă anchetă, la TimiÈ™oara, Arsenie Boca este arestat vreme de È™ase luni. A ajuns È™i în închisorile Jilava ÅŸi Oradea.
   - ÃŽn anul 1959, este forÈ›at sa iasă din mănăstire. Ajuns în BucureÈ™ti, lucrează pe la mai multe biserici, pictând în frescă, apoi se angajează la Atelierul de pictură al Patriarhiei de la Schitul Maicilor. ÃŽn anul 1968, când părintele Arsenie Boca iese la pensie, începe pictura bisericii parohiale din localitatea Drăgănescu, de lângă BucureÈ™ti.
   - ÃŽntre anii 1969-1989, maicile din Mănăstirea Prislop sunt alungate, acestea adunându-se în Sinaia, sub îndrumarea părintelui Arsenie. Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morÈ›ii sale, Părintele Arsenie Boca adormind la Domnul în data de 28 noiembrie 1989, în Sinaia, este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop, în data de 4 decembrie.


ADRESA:  comCosteÅŸti, sat BistriÅ£a, jud. Vâlcea, România
TELEFON:  0745.303.138
CTITORUL  MANASTIRII :  Matei Basarab
ANUL  ÃŽNFIINŢĂRII: 1634
HRAMUL  MANASTIRII :  Sf. Arhangheli Mihail ÅŸi Gavril 





TRASEUL  RUTIER  SPRE  MANASTIRE :

LăcaÅŸul mănăstiresc se află pe un versant de munte. Odată ajunÈ™i la Mănăstirea BISTRIÅ¢A, se merge mai departe pe un drum neasfaltat (6 km), trecând printr-o carieră de piatră. Mănăstirea Arnota este situată la:  17 km de Horezu,  48 km de Râmnicu Vâlcea,  82 km de Curtea de ArgeÈ™,  85 km de Târgu-Jiu,  104 km de PiteÈ™ti,  145 km de Sibiu,  215 km de BucureÈ™ti.

SPATIU  DE  CAZARE

ÃŽn cadrul mănăstirii Arnota sunt 30 de locuri de cazare. Alte posibilităţi de cazare sunt la   Mănăstirea BISTRIÅ¢A  (6 km), la pensiunile din CosteÅŸti sau în Râmnicu Vâlcea.


REPREZENTATIV  PENTRU  MANASTIRE :

 Mănăstirea Arnota se află la cota 820m pe Muntele Căpăţânii.
În pronaosul bisericii actuale se află mormântul lui Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, îngropat mai întâi la Târgovişte şi adus apoi la Arnota, şi mormântul lui Danciu vel-vornic, tatăl lui Matei Basarab, fost oştean al lui Mihai Viteazul, înmormântat în anul 1604 la Alba-Iulia, rămăşitele lui pământeşti fiind aduse la Arnota în 1648.

OBIECTIVE   TURISTICE :

Mănăstirea Arnota se află la o distanță de: 6 km de Mănăstirea BISTRIÅ¢A 18 km de Mănăstirea HOREZU (HUREZI)32 km de Mănăstirea DINTR-UN LEMN33 km de Mănăstirea SURPATELE35 km de Mănăstirea GOVORA40 km de Salina OCNELE MARI41 km de Mănăstirea POLOVRAGI,  42 km de PeÈ™tera POLOVRAGI,  68 km de Schitul OSTROV,  72 km de Mănăstirea COZIA,  75 km de Mănăstirea TURNU85 km de Mănăstirea CURTEA DE ARGEȘ, 85 km de Ansamblul C. BRÂNCUȘI - Tg. Jiu.

DESCRIERE   MANASTIRE :

Legenda spune că, după o luptă grea cu turcii pe care nu a putut-o câştiga, fiind urmărit de aceştia, Matei Vodă s-a retras în plaiurile Vâlcei, în Munţii Arnotei, refugiindu-se în rogozul unui lac cu răchită.
 AÅŸa începe aici Matei Vodă zidirea Bisericii de la Arnota, la începutul domniei sale, închinându-o "SfinÅ£ilor Arhangheli Mihail ÅŸi Gavriil".
 Matei Basarab a ridicat în jurul bisericii ÅŸi clădiri pentru călugări, precum ÅŸi clopotniÅ£a la intrarea în incintă, încadrată ÅŸi ea de alte clădiri.                 
Biserica mănăstirii a fost ridicată, din temelii, între anii 1633-1636, ani în care Mănăstirea Arnota apare ÅŸi în documente (11 iulie 1636).
Zidită în stil bizantin, cu temelia din cărămidă presată, la vremea când încă se conturau trăsăturile stilului muntenesc, biserica mică (având 14,10 metri lungime, 3,50 metri lăţime în altar È™i 5,63 metri în abside) este armonios proporÅ£ionată. 
UÅŸa bisericii, sculptată în lemn de castan, are o inscripÅ£ie în limba slavonă, în care se spune astfel: ”Aceste uÅŸi le-a facut Constantin Brâncoveanu vel-logofăt”. Ele păstrează pictura originală ”dreasă” sub evlaviosul domn, când s-a zugrăvit ÅŸi pridvorul pe care tot el îl adăugase. Din păcate, pictură nu a rezistat până astăzi.        
Catapeteasma este reconstruită de Constantin Brâncoveanu, devenind astfel o adevărată operă de artă sculpturală, în stil brâncovenesc.


Fresca, atribuită zugravului Stroe din TârgoviÅŸte (anul 1644), prezintă trăsăturile caracteristice picturii de la sfârÅŸitul secolului al XVII-lea: expresivitatea chipurilor sobre ÅŸi concentrate, conturarea siluetelor prin câteva tuse de culoare, medalioane din motive florale. Albastrul cenuÅŸiu, alături de roÅŸul grenat, dinamic vor deveni caracteristice iconografiei din epoca brâncovenească.
ÃŽn pronaos sunt pictaÅ£i domnitorul Matei Basarab cusoÅ£ia sa Elena Å£inând în mâini biserica, apoi Danciu vel vornic, tatăl lui Matei Basarab, Preda vel spatar cu soÅ£ia sa Stanca ÅŸi fiul lor, tatal lui Constantin Brâncoveanu.                   
Practic, întreg muntele Arnota, parte a masivului Buila, este format din calcar, exploatările începând în anii 1960. Deoarece calcarul se extrage prin dinamitarea muntelui, mănăstirea, cu o valoare de patrimoniu extrem de mare, a avut de suferit. Exploziile au dus la fisurarea zidurilor ÅŸi, implicit, la distrugerea frescelor ÅŸi a picturilor interioare ÅŸi exterioare.  ÃŽn prezent, mănăstirea este susÅ£inută de schele interioare, pentru a nu se prăbuÅŸi în capul preoÅ£ilor. Dacă nu se intervine în cel mai scurt timp, acest monument cuprins în patrimoniul naÅ£ional s-ar putea prăbuÅŸi. Ceea ce nu au reuÅŸit patru secole, s-ar putea întâmpla din cauza inconÅŸtienÅ£ei industriaÅŸilor.


Mormântul lui Matei Basarab, cizelat în marmură albă, este opera sculptorului Elias Nicolai (1658-1659), cel mai reprezentativ artist al secolului al XVII-lea din Transilvania, un reper de mare importanţă în evoluÅ£ia sculpturii româneÅŸti în piatră.
IniÈ›ial mănăstire de călugări, din anul 1999 Mănăstirea Arnota se transformă în mănăstire de maici, dependentă de stăreÈ›ia Mănăstirii BistriÅ£a.                  
La poalele Munților Buila, dar destul de sus ca să se rupă de agitația din satele de jos, mănăstirea domină dealurile vâlcene și te lasă să te bucuri de o priveliște absolut impresionantă, atât spre sud cât și spre nord, spre culmile Căpăţânii.
Prin arhitectura, pictura ÅŸi sculptura sa, Mănăstirea Arnota poate fi considerată un important monument istoric ÅŸi de artă religioasă din Å£ară, fapt pentru care, oricine ajunge prin partea locului vizitând Mănăstirea Hurez sau Mănăstirea BistriÅ£a este îndemnat să se încumete să urce muntele, pentru a cunoaÅŸte ÅŸi această bijuterie a Ortodoxiei româneÅŸti

MÄ‚NÄ‚STIRE  DE  CÄ‚LUGÄ‚RI

ADRESA: StaÈ›iunea Cheia, com. Măneciu, jud. Prahova, România
TELEFON:  0724545432 ;  0244294135
CTITORUL  MANASTIRII : eg. Damaschin ÅŸi Justin Bârsan
ANUL  ÃŽNFIINŢĂRII: 1835
HRAMUL  MANASTIRII : ,,Sf. Treime”- biserica mare
              ,,Adormirea Maicii Domnului”- paraclisul mănăstirii


TRASEUL  RUTIER  SPRE  MANASTIRE :

Mănăstirea Cheia se află se află pe Valea Teleajenului, la o altitudine de 887 m, la poalele MunÅ£ilor CiucaÅŸ (CarpaÅ£ii Orientali), la o distanță de:  46 km de BraÈ™ov,  58 km de Predeal,  64 km de PloieÈ™ti,  67 km deRâșnov,  79 km de Sinaia,  117 km de Buzău,  125 km de BucureÈ™ti,  190 km de Sibiu.
    Acces rutier: - pe DN1/A1 BucureÅŸti - PloieÅŸti, DN1A PloieÅŸti - Vălenii de Munte - Cheia -Mănăstirea Cheia;
                   - pe DN13 Tg.MureÈ™ -SighiÈ™oara -Rupea -BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov -Săcele -Cheia -Mănăstirea Cheia;
                   - pe DN1 SebeÈ™ - Sibiu - FăgăraÈ™ - BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov - Săcele - Cheia - Mănăstirea Cheia;
                   - pe DN11 Bacău - OneÈ™ti - Tg. Secuiesc - BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov - Săcele -Cheia -Mănăstirea Cheia;
                   - pe DN65 PiteÈ™ti, DN73 PiteÈ™ti - Râșnov - BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov - Săcele -Cheia -Mănăstirea Cheia;
      -pe DN12 Miercurea Ciuc - Sf.Gheorghe - ChichiÈ™, DN11 - BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov - Săcele - Cheia -Mănăstirea Cheia.                              
     Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este gara Măneciu, de unde se poate lua maxi-taxi până în Cheia.


SPATIU  DE  CAZARE

Se găsește cazare atât în incinta mănăstirii cât şi prin împrejurimi. Fiind zonă turistică, posibilităţile de cazare sunt variate.



REPREZENTATIV  PENTRU  MANASTIRE :

 Una din trasăturile fundamentale ale schitului Cheia este că cele trei biserici, primele două din lemn, iar a treia din cărămidă, ce s-au ridicat în Cheia Teleajenului, au fost rezultate, exclusive, din iniÅ£iativa, strădania, munca ÅŸi fondurile proprii. De obicei, mănăstirile ÅŸi unele biserici de mir au fost iniÅ£iate ÅŸi finanÅ£ate de ctitorii din sfera lor: voievozi, ierarhi, boieri etc. ÃŽn cazul schitului Cheia, nici măcar vatra nu i-a fost dăruită, ea a fost plătită, cumpărată.
Biserica actuală a fost construită din cărămidă între anii 1835-1839 iar icoanele împărăteÅŸti din biserică sunt opera renumitului pictor român Gheorghe Tăttărescu. 

OBIECTIVE  TURISTICE :

Mănăstirea Cheia se află la o distanță de: 8 km de Mănăstirea SUZANA, 41 km de Salina SLÄ‚NIC PRAHOVA, 51 km de Cetatea țărănească PREJMER, 51 km de Cetățuia BRAȘOVULUI, 63 km de telecabina Poiana BraÈ™ov - Vf.Postăvaru, 70 km de Cetatea RÂȘNOV, 71 km de PeÈ™tera CETÄ‚ÈšII (Fundata),  72 km de Castelul CANTACUZINO, 77 km  de Castelul BRAN, 73 km de telecabina BABELE-SFINXUL - Platoul Bucegi, 80 km de Mănăstirea SINAIA,  81 km de Centrul de ECHITAÈšIE Diana, 81 km de Castelul PELEÅž, 84 km de Schitul BRAN, 89 km de Sinaia-COTA 1400 (auto), 90 km de Mănăstirea ÃŽNÄ‚LÈšAREA DOMNULUI-Cota 1000, 90 km de Muzeul Cinegetic POSADA.

 
DESCRIERE  MANASTIRE :

Mănăstirea Cheia este înconjurată de brazi. Intrând pe ,,poarta de piatră" ce ne deschide drumul, observăm că însăşi aleea ce duce spre mănăstire este trasată de brazi înalÅ£i, impunători, ce ne urează parcă bun venit în această oaza de liniÅŸte ÅŸi de rugăciune, apărată cu ziduri groase, de cetate medievală
Mănăstire este menÅ£ionată pentru prima dată în cea de-a doua jumătate a sec. al XVIII-lea.Este vorba de un schit de lemn, fondat de câţiva ciobani din Săcele (BraÅŸov) spre anul 1770 ÅŸi distrus de turci în 1777. ÃŽn 1790 a fost ridicat un nou schit având hramul “Adormirea Maicii Domnului”, schit distrus de incendiu în 1832. Actuala mănăstire, având hram “Sfânta Treime” ÅŸi “Adormirea Maicii Domnului” s-a menÅ£inut în forma sa iniÅ£ială până în zilele noastre ÅŸi a fost ridicată în 1835 prin grija celor doi ieromonahi Damaschin ÅŸi Iustin.
Ieromonahii Damaschin ÅŸi Iustin, originari din Transilvania, au venit în această regiune de la mănăstirea CăldăruÅŸani, centru de renaÅŸtere spirituală a bisericii valahe. Ei au fost susÅ£inuÅ£i în opera lor de comunitatea monahală ÅŸi de creÅŸtinii ortodocÅŸi din împrejurimi. Cei doi fondatori sunt îngropaÅ£i la dreapta ÅŸi la stânga altarului. 

Din punct de vedere arhitectural, biserica Mănăstirii Cheia aparÅ£ine stilului muntenesc, cu pridvor specific arhitecturii româneÅŸti. Ea poartă hramul ,,Sfânta Treime". Este o construcÅ£ie masivă, înălÅ£ată din cărămidă ÅŸi piatră având 23 de metri lungime ÅŸi 6,5 metri lăţime, cu trei turnuri care conferă eleganÅ£a monumentului. ÃŽn exterior pereÅ£ii sunt simpli, văruiÅ£i în alb, cu partea superioară de sub streaÅŸină pictată. Pictura bisericii mari: fresca interioară ÅŸi cea exterioară care se află de jur-împrejurul pereÅ£ilor sub streaÅŸină, este opera pictorului Naum zugravul, din ÅŸcoala de la Buzău ÅŸi a fost terminată în 26 august 1839. Icoanele împărăteÅŸti de o mare frumuseÅ£e, sunt opera renumitului pictor român Gheorghe Tăttărescu.Catapeteasma din lemn sculptat ÅŸi aurit este o remarcabilă operă de artă, realizată în stil baroc de meÅŸteri vienezi, platită la acea vreme cu suma de 600 napoleoni de aur.Pe laturile de sud, est ÅŸi nord, biserica e înconjurată de trei corpuri de chilii zidite în 1844 (după cum atestă inscripÅ£ia ce însoÅ£eÅŸte icoana Maicii Domnului zugravită pe faÅ£ada corpului de sud). Spre vest, în stânga clopotniÅ£ei monumentale, se află casa stareÅ£ească, construcÅ£ie ridicată în 1902, în stilul arhitecturii populare din zonă.
Paraclisul încheie în partea de est corpul nordic al chiliilor. Aici se oficiază slujbele în timpul iernii, întrucât gerul împiedică oficierea slujbelor în biserica mare. Capela în formă de cruce are o turlă deasupra naosului ÅŸi poartă hramul  ,,Adormirea Maicii Domnului”. 
Aprobată în 1919, construcÅ£ia a fost terminată 8 ani mai târziu sub oblăduirea stareÅ£ului Grigore Georgescu, ajutat de călugări ÅŸi mai mulÅ£i donatori. 
ClopotniÅ£a, construită o dată cu biserica mare, este decorată cu o amplă reprezentare a ÃŽncoronării Fecioarei. Arsă din temelie în septembrie 1957, ea a fost refăcută în 1965. Clopotul cel mare al mănăstirii are o greutate de 443 kg ÅŸi este lucrat în atelierele patriarhale de la Plumbuita.
Frumuseţea şi liniştea locului oferă reconfortare duhovnicească credincioşilor care vin aici şi pentru frumuseţea serviciilor religioase. Chiar dacă nu se poate vorbi de un centru cultural de primă însemnătate, prezenţa în biblioteca mănăstirii a numeroase cărţi atestă preocupări culturale menite să menţină trează conştiinţa naţională. Mănăstirea Cheia atrage un mare număr de pelerini, vizitatori români şi străini ale căror aprecieri elogioase îmbogăţesc Cartea de Aur a credinţei neamului.

 Mănăstirea VoroneÅ£  este cel mai cunoscut aÅŸezământ ortodox din România, fiind situată în satul VoroneÅ£, în prezent un cartier al oraÅŸului Gura Humorului, judeÅ£ul Suceava, aflată în arhiepiscopia Sucevei ÅŸi RădăuÅ£ilor.
Este una dintre cele mai vestite ctitorii ale Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504. Înălţată, din 26 mai până în 14 septembrie 1488, Mănăstirea Voroneţ are hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

În 1547 i s-a adăugat pridvorul şi i s-a făcut pictura exterioară sub privegherea mitropolitului Grigorie Roşca.
Potrivit tradiţiei, la Voroneţ exista un mic schit de lemn, unde trăia Daniil Sihastrul, cel la care Sfântul Voievod Ştefan cel Mare cerea sfat şi ajutor în momentele de cumpănă. În locul vechiului schit de lemn, Sfântul Ştefan cel Mare a ridicat actuala biserică. În prezent, aici se află o lespede cu inscripţia: "Acest mormânt este al părintelui nostru David, ca schimnic Daniil".
Mănăstirea VoroneÅ£, "Capelă Sixtină a Orientului", este pictată în întregime ÅŸi la exterior cu icoane ÅŸi scene ilustrative din Sfânta Scriptură. Pictarea zidurilor exterioare, din temelie până la streaÅŸină, este o lucrare ce a dat edificiului o mare strălucire.
Culoarea predominantă a frescelor este inconfundabilul "albastru de Voroneţ", considerat de specialiştii în arte plastice ca unic în lume şi comparat cu roşul lui Rubens sau verdele lui Veronese.
Pe faţada de vest (peretele apusean al pridvorului închis) se remarcă îndeosebi marea frescă reprezentând "Judecata de Apoi". Pe peretele sudic este pictată pe fond albastru genealogia Mântuitorului Iisus Hristos ("Arborele lui Iesei"). Pe coloane sunt pictaţi şi filosofi greci şi latini, printre care Platon şi Aristotel. În absidele laterale sunt pictate icoane ale mai multor Sfinţi Mucenici şi Sfinţi Părinţi ai Bisericii.


ÃŽn ceea ce priveÅŸte compoziÅ£ia cu "Judecata de Apoi", la Manastirea VoroneÅ£ există o particularitate, această imagine fiind prezentă de altfel în toată lumea creÅŸtină. Picturi cu această temă există ÅŸi la alte biserici din Nordul Moldovei (Humor, Vatra MoldoviÅ£ei, Arbore, SuceviÅ£a etc.) dar nicăieri compoziÅ£ia nu are o desfăşurare mai amplă ÅŸi mai unitară.
Intensitatea ei dramatică, bogăţia imaginaţiei, elementele de reinterpretare locală şi mai ales preţioasele armonii ale coloritului - în care domină albastrul metalic şi tonurile aurii, care se armonizează cu verdele-închis, roşu-carmin, brun, alb, gri şi negru, fac din "Judecata de Apoi" de la Voroneţ o adevărată capodoperă de valabilitate mondială.
Celebrele culori albastru de Voroneţ, roşu de Humor sau verdele Mănăstirii Arbore au rezistat peste 450 de ani ploilor şi îngheţurilor, secretul fabricării acestora fiind încă necunoscut. Cercetătorii au descoperit că la baza albastrului de Voroneţ stă o rocă albastră numită azurit.

La interior, în naosul bisericii, se află tabloul votiv al ctitorului mănăstirii, Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, pictat în anul 1496. Acesta este reprezentat, împreună cu doamna Maria-Voichiţa şi moştenitorul tronului, Bogdan, închinând (prin mijlocirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe) această mănăstire Mântuitorului Iisus Hristos ca mulţumire că l-a sprijinit în lupta împotriva cotropitorilor turci.
În stânga uşii de la intrare este zugrăvit chipul aureolat al Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul. Pe contrafort este pictat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, patronul Mănăstirii Voroneţ, iar pe primele rânduri ale acestui ansamblu de pictură, sus, "Acatistul Sfântului Nicolae" şi mai jos, "Acatistul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava".

În pridvor pictura reprezintă calendarul creştin ortodox. Deasupra uşii de la intrare, în pronaos, se află o minunată icoană - "Dulcea îmbrăţişare" şi mai sus inscripţia în piatră ce precizează numele ctitorului şi timpul înălţării mănăstirii.
Biserica Mănăstirii Voroneţ face parte dintre puţinele monumente de arhitectură religioasă din Bucovina care şi-a păstrat forma iniţială. Ea are un plan trilobat, având turla cu boltă deasupra naosului.
Singura excepţie privind forma construcţiei o reprezintă adăugarea unui pridvor, în 1547. Acest pridvor închis reprezintă o soluţie arhitectonică particulară, în cadrul căreia arhitectura este vizibil subordonată decorului pictat, peretele dinspre apus al pridvorului fiind un perete plin, fără nicio deschidere.

Biserica este o construcÅ£ie din zid de piatră, gros de peste un metru, în formă de cruce, cu interiorul împărÅ£it în altar, naos, pronaos ÅŸi pridvor închis. Altarul este luminat natural de o fereastră mare la răsărit ÅŸi câte una mică pe laterale. Catapeteasma bisericii este lucrată din lemn de tisă aurit, uÅŸile împărăteÅŸti fiind o adevărată capodoperă de sculptură în lemn. Naosul, având absidele puÅ£in pronunÅ£ate în adâncime, este delimitat de pronaos printr-un zid de peste un metru grosime, care lasă o deschidere cât o uşă obiÅŸnuită. Deasupra naosului se află o turlă mare, circulară, luminată de patru ferestre. Pronaosul este luminat de câte o fereastră pe fiecare parte. 
Mănăstirea Voroneţ este împrejmuită de ziduri groase, ca de cetate, acestea neavând totuşi dimensiunile şi masivitatea celor de la mănăstirile Putna, Moldoviţa sau Suceviţa

Articol scris de dodorel62



Mănăstirea Peri SăpânÅ£a este unul dintre cele mai reprezentative lăcăşuri de cult pentru întreaga zonă a MaramureÅŸului.
Este cea mai înaltă biserică de lemn din lume, ceea ce a făcut ca ea să fie Ã®nscrisă în Cartea Recordurilor. Fiind amplasată într-un parc dendrologic, într-un spaÅ£iu mirific dintr-o pădure seculară, aceasta se află la numai 800 de metri de graniÅ£a cu Ucraina ÅŸi la 25 de km de NegreÅŸti OaÅŸ.
Lăcăşul se remarcă prin turla sa, de o înălÅ£ime impresionantă, ce măsoară 78 de metri.  Datorita acestei imense turle, mănăstirea este vizibilă chiar de la 5 km depărtare, fiind o atracÅ£ie turistică ce stârneÅŸte interesul turiÅŸtilor .

Istoria lăcăşului a început cu mii de ani în urmă, când, în anul 1391, pe vremea voievodului maramureÅŸan DragoÅŸ, a fost ridicat un mic schit de piatră. Mai bine de 300 de ani, această biserică de piatră a fost folosită ca sediu al Episcopiei Române a MaramureÅŸului, fiind ulterior ridicat de către meÅŸterul Ioan Macarie un lăcaÅŸ care să servească drept loc de rugăciune pentru comunitatea greco-catolică din împrejurimi.

Mănăstirea Peri ce se găseÅŸte în prezent la SăpânÅ£a a fost ridicată în memoria vechiului lăcaÅŸ, distrus în totalitate în anul 1761, de către armata austriacă, pe motivul că locuitorii zonei de aici nu voiau să treacă la religia catolică.

Mănăstrirea Peri a fost înfiinÅ£ată în anul 1997, la hotarul satului SăpânÅ£a, din dorinÅ£a de a reînnoda tradiÅ£ia istorică a vechii Mănăstiri Sfântul Arhanghel Mihail, din MaramureÅŸ, aflată astăzi pe teritoriul Ucrainei.
 MeÅŸterul Ioan Macarie a muncit ÅŸase ani la construcÅ£ia lăcaÅŸului sfânt. Fiecare lemn folosit în construcÅ£ie a fost Ã®nsemnat cu securea lui Macarie. MeÅŸterul a împărÅ£it biserica în două părÅ£i , una pentru femei ÅŸi una pentru bărbaÅ£i. Abia după anul 1800 a fost dărâmat peretele ridicat între naosul ÅŸi pronaosul bisericii.

Biserica a fost construită în stil maramureÅŸean fiind placată iniÅ£ial cu 8,5 kilograme de aur, iar crucea este înaltă de ÅŸapte metri, la rândul ei fiind Ã®nvelită cu 4 kilograme de aur.
Actuala construcÅ£ie a mănăstirii este tipică bisericilor din lemn maramureÅŸene, însă are câteva caracteristici deosebite: pridvor în formă pentagonală, demisol ÅŸi un etaj în trei trepte ce ajunge la înălÅ£imea de 56 de metri.
ÃŽn interiorul mănăstirii se pot observa două rânduri de arcade suprapuse, cu deschideri diferite, ce dau pridvorului o notă aparte.

Manăstirea SăpânÅ£a-Peri ÅŸi este un simbol al dârzeniei ÅŸi credinÅ£ei în Dumnezeu a locuitorilor acestui Å£inut străvechi. Acest lăcaÅŸ de cult este o mănăstire de maici ÅŸi este o destinaÅ£ie ce nu trebuie ratată de turiÅŸtii veniÅ£i în MaramureÅŸ.
Cei ce viziteaza acest lăcaÅŸ au de asemenea multe alte obiective turistice ce pot fi vizitate în împrejurimi, unul dintre cele mai cunoscute ÅŸi interesante fiind Cimitirul Vesel, ce conÅ£ine peste 800 de cruci, făcute din lemn de stejar, pictat ÅŸi inscripÅ£ionat manual.

MÄ‚NÄ‚STIRE DE MAICI

ADRESA: Bârsana, jud. MaramureÅŸ, România
TELEFON: 0262.331.101
CTITORUL  MANASTIRII : Familia voievodală DragoÅŸ
ANUL ÃŽNFIINŢĂRII: 1720
HRAMUL  MANASTIRII : Soborul SfinÅ£ilor Apostoli (30 iunie) 

TRASEUL  RUTIER  SPRE  MANASTIRE :

Mănăstirea Bârsana se află la o distanță de:  38 km de ViÈ™eul de Sus,  54 km de BorÈ™a,  22 kmde Sighetu MarmaÈ›iei,  73 km de Baia Mare,  107 km de BistriÈ›a,  180 km de Cluj-Napoca,  370 km deBraÈ™ov,  547 km de BucureÈ™ti.
       Acces rutier: - pe DN18 Sighetu MarmaÅ£iei - Vadu Izei, DJ186 Vadu Izei - Bârsana - Mănăstirea Bârsana;
                              - pe DN17C BistriÈ›a - Năsăud - Săcel, DJ186 Săcel - DragomireÈ™ti - Mănăstirea Bârsana;
                        - pe DN17 Vatra Dornei - Iacobeni, DN18 Iacobeni - BorÈ™a - Moisei, DN17C Moisei - Săcel, DJ186Săcel - DragomireÈ™ti - Mănăstirea Bârsana.
       Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este în Sighetul MarmaÈ›iei de unde se pot lua autobuze spre Bârsana.



    

SPATIU  DE  CAZARE  

La mănăstirea Bârsana există posibilitatea de cazare, doar pe timp de vară - din luna mai până în septembrieAlte posibilităţi de cazare sunt, în orice sezon, la Vila Bârsana (lângă mănăstire) sau în împrejurimile comunei Bârsana, la diferite vile ÅŸi pensiuni.

REPREZENTATIV  PENTRU  MANASTIRE :
  A fost cea mai înaltă construcÅ£ie de lemn din lume la vremea ei, având 57 de metri.
                   A fost reÅŸedinÅ£a Episcopiei Ortodoxe Române a MaramureÅŸului în perioada dintre anii 1735 - 1740 când s-a desfiinÅ£at oficial.
                   Termenul  „bârsan” denumeÅŸte un cioban care îşi Å£ine oile cu lână bogată ÅŸi lungă, cuvântul devenind un prenume în timpurile medievale.

ÃŽN APROPIERE: Mănăstirea Bârsana se află la o distanță de: 40 km de MOCÄ‚NIÅ¢A-ViÅŸeu de Sus68 km   de BorÈ™a-Complex turistic72 km de Cascada CAILOR

Asezamantul a fost construit la mijlocul secolului 16 de catre domnii Drăgoşeşti care au mai ctitorit si manastirea de la Peri (Săpânţa de azi). Mănăstirea purta hramul Sf. Nicolae si era una dintre cele mai importante din intreg tinutul Maramureşului.
Biserica Barsana a fost folosită în scopuri monahale până în 1791, când mănăstirea a fost desfiinÅ£ată.Mănăstirea Bârsana este reinfiintata in 1993 odata cubinecuvantarea acestui loc de catre PS Justinian Chira - episcop al MaramureÅŸului si Sătmarului. Este inceputa constructia bisericii noi, a altarului de vara, a chiliilor si a paraclisului. Intreg ansamblul este realizat de mesterii din Bârsana. 
La Parul Calugarului, manastirea era foarte izolata, se afla adancita intr-o padure de foioase de pe un deal situat la mare departare de localitate. Accesul la manastire era ingreunat si din cauza raului Iza, peste care nu exista o punte de trecere in apropiere. De aceea, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, manastirea a fost mutata din Valea Slatinei intr-un loc din dreapta Izei, numit pe atunci Podurile Stramtorii, iar dupa mutarea manastirii in acest loc, platoul a primit numele Podurile Manastirii Barsana
Folosind ca sursa de inspiratie traditia locala, toate cladirile din incinta manastirii sunt executate din lemn de stejar si pietre de rau, fiind ridicate de mesteri din localitate, asigurand astfel continuitatea artei cioplirii si imbinarii lemnului.
Istoricul acestei manastiri incepe cu o sihastrie, care a existat in Valea Slatinei, in locul numit La Parul Calugarului. Este greu de stabilit data la care a luat fiinta aceasta sihastrie, totusi traditia spune ca manastirea din Valea Slatinei a fost "mai veche, mai mare si mai importanta decat cea din Humana".


Viata monahala in sihastria din Valea Slatinei se pierde in negura vremurilor, inceputul ei poate ca a avut loc in secolul al XIII-lea sau in primii ani ai secolului al XIV-lea. Cu timpul, in jurul acestei sihastrii s-au adunat calugari si frati, care si-au facut acolo chilii si biserica de lemn si asa cum s-au petrecut lucrurile cu majoritatea manastirilor de pe teritoriul romanesc, si aici, modesta sihastrie a devenit manastire.

In prezent ansamblul monahal cuprinde: Biserica din lemn in stil maramureÅŸean, Aghiasmatarul, StăreÅ£ia, Altarul de Vară, Casa duhovnicului, Casa artistului, Casa mesterilor, Praznicarul cu trapeza, Muzeul mănăstirii, Turnul ClopotniÅ£a, Poarta maramureÅŸeana de la intrare, Monumentul funerar. Acestea sunt legate printr-o serie de alei care sunt flancate de frumoase aranjamente florale.. 

Mănăstirea Bârsana este una dintre cele mai frumoase si ingrijite mănăstiri din MaramureÅŸ, zilnic fiind vizitata de sute de pelerini dar si turisti atat din tara cat si din strainatate. Este cu siguranta un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin MaramureÅŸ.

Articol scris de dodorel62

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad

Responsive Ads Here