Manastirea Cheia - Credinta

Post Top Ad

Responsive Ads Here

duminică, 3 februarie 2019

Manastirea Cheia


MÄ‚NÄ‚STIRE  DE  CÄ‚LUGÄ‚RI

ADRESA: StaÈ›iunea Cheia, com. Măneciu, jud. Prahova, România
TELEFON:  0724545432 ;  0244294135
CTITORUL  MANASTIRII : eg. Damaschin ÅŸi Justin Bârsan
ANUL  ÃŽNFIINŢĂRII: 1835
HRAMUL  MANASTIRII : ,,Sf. Treime”- biserica mare
              ,,Adormirea Maicii Domnului”- paraclisul mănăstirii


TRASEUL  RUTIER  SPRE  MANASTIRE :

Mănăstirea Cheia se află se află pe Valea Teleajenului, la o altitudine de 887 m, la poalele MunÅ£ilor CiucaÅŸ (CarpaÅ£ii Orientali), la o distanță de:  46 km de BraÈ™ov,  58 km de Predeal,  64 km de PloieÈ™ti,  67 km deRâșnov,  79 km de Sinaia,  117 km de Buzău,  125 km de BucureÈ™ti,  190 km de Sibiu.
    Acces rutier: - pe DN1/A1 BucureÅŸti - PloieÅŸti, DN1A PloieÅŸti - Vălenii de Munte - Cheia -Mănăstirea Cheia;
                   - pe DN13 Tg.MureÈ™ -SighiÈ™oara -Rupea -BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov -Săcele -Cheia -Mănăstirea Cheia;
                   - pe DN1 SebeÈ™ - Sibiu - FăgăraÈ™ - BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov - Săcele - Cheia - Mănăstirea Cheia;
                   - pe DN11 Bacău - OneÈ™ti - Tg. Secuiesc - BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov - Săcele -Cheia -Mănăstirea Cheia;
                   - pe DN65 PiteÈ™ti, DN73 PiteÈ™ti - Râșnov - BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov - Săcele -Cheia -Mănăstirea Cheia;
      -pe DN12 Miercurea Ciuc - Sf.Gheorghe - ChichiÈ™, DN11 - BraÈ™ov, DN1A BraÅŸov - Săcele - Cheia -Mănăstirea Cheia.                              
     Acces feroviar: Cea mai apropiată gară este gara Măneciu, de unde se poate lua maxi-taxi până în Cheia.


SPATIU  DE  CAZARE

Se găsește cazare atât în incinta mănăstirii cât şi prin împrejurimi. Fiind zonă turistică, posibilităţile de cazare sunt variate.



REPREZENTATIV  PENTRU  MANASTIRE :

 Una din trasăturile fundamentale ale schitului Cheia este că cele trei biserici, primele două din lemn, iar a treia din cărămidă, ce s-au ridicat în Cheia Teleajenului, au fost rezultate, exclusive, din iniÅ£iativa, strădania, munca ÅŸi fondurile proprii. De obicei, mănăstirile ÅŸi unele biserici de mir au fost iniÅ£iate ÅŸi finanÅ£ate de ctitorii din sfera lor: voievozi, ierarhi, boieri etc. ÃŽn cazul schitului Cheia, nici măcar vatra nu i-a fost dăruită, ea a fost plătită, cumpărată.
Biserica actuală a fost construită din cărămidă între anii 1835-1839 iar icoanele împărăteÅŸti din biserică sunt opera renumitului pictor român Gheorghe Tăttărescu. 

OBIECTIVE  TURISTICE :

Mănăstirea Cheia se află la o distanță de: 8 km de Mănăstirea SUZANA, 41 km de Salina SLÄ‚NIC PRAHOVA, 51 km de Cetatea țărănească PREJMER, 51 km de Cetățuia BRAȘOVULUI, 63 km de telecabina Poiana BraÈ™ov - Vf.Postăvaru, 70 km de Cetatea RÂȘNOV, 71 km de PeÈ™tera CETÄ‚ÈšII (Fundata),  72 km de Castelul CANTACUZINO, 77 km  de Castelul BRAN, 73 km de telecabina BABELE-SFINXUL - Platoul Bucegi, 80 km de Mănăstirea SINAIA,  81 km de Centrul de ECHITAÈšIE Diana, 81 km de Castelul PELEÅž, 84 km de Schitul BRAN, 89 km de Sinaia-COTA 1400 (auto), 90 km de Mănăstirea ÃŽNÄ‚LÈšAREA DOMNULUI-Cota 1000, 90 km de Muzeul Cinegetic POSADA.

 
DESCRIERE  MANASTIRE :

Mănăstirea Cheia este înconjurată de brazi. Intrând pe ,,poarta de piatră" ce ne deschide drumul, observăm că însăşi aleea ce duce spre mănăstire este trasată de brazi înalÅ£i, impunători, ce ne urează parcă bun venit în această oaza de liniÅŸte ÅŸi de rugăciune, apărată cu ziduri groase, de cetate medievală
Mănăstire este menÅ£ionată pentru prima dată în cea de-a doua jumătate a sec. al XVIII-lea.Este vorba de un schit de lemn, fondat de câţiva ciobani din Săcele (BraÅŸov) spre anul 1770 ÅŸi distrus de turci în 1777. ÃŽn 1790 a fost ridicat un nou schit având hramul “Adormirea Maicii Domnului”, schit distrus de incendiu în 1832. Actuala mănăstire, având hram “Sfânta Treime” ÅŸi “Adormirea Maicii Domnului” s-a menÅ£inut în forma sa iniÅ£ială până în zilele noastre ÅŸi a fost ridicată în 1835 prin grija celor doi ieromonahi Damaschin ÅŸi Iustin.
Ieromonahii Damaschin ÅŸi Iustin, originari din Transilvania, au venit în această regiune de la mănăstirea CăldăruÅŸani, centru de renaÅŸtere spirituală a bisericii valahe. Ei au fost susÅ£inuÅ£i în opera lor de comunitatea monahală ÅŸi de creÅŸtinii ortodocÅŸi din împrejurimi. Cei doi fondatori sunt îngropaÅ£i la dreapta ÅŸi la stânga altarului. 

Din punct de vedere arhitectural, biserica Mănăstirii Cheia aparÅ£ine stilului muntenesc, cu pridvor specific arhitecturii româneÅŸti. Ea poartă hramul ,,Sfânta Treime". Este o construcÅ£ie masivă, înălÅ£ată din cărămidă ÅŸi piatră având 23 de metri lungime ÅŸi 6,5 metri lăţime, cu trei turnuri care conferă eleganÅ£a monumentului. ÃŽn exterior pereÅ£ii sunt simpli, văruiÅ£i în alb, cu partea superioară de sub streaÅŸină pictată. Pictura bisericii mari: fresca interioară ÅŸi cea exterioară care se află de jur-împrejurul pereÅ£ilor sub streaÅŸină, este opera pictorului Naum zugravul, din ÅŸcoala de la Buzău ÅŸi a fost terminată în 26 august 1839. Icoanele împărăteÅŸti de o mare frumuseÅ£e, sunt opera renumitului pictor român Gheorghe Tăttărescu.Catapeteasma din lemn sculptat ÅŸi aurit este o remarcabilă operă de artă, realizată în stil baroc de meÅŸteri vienezi, platită la acea vreme cu suma de 600 napoleoni de aur.Pe laturile de sud, est ÅŸi nord, biserica e înconjurată de trei corpuri de chilii zidite în 1844 (după cum atestă inscripÅ£ia ce însoÅ£eÅŸte icoana Maicii Domnului zugravită pe faÅ£ada corpului de sud). Spre vest, în stânga clopotniÅ£ei monumentale, se află casa stareÅ£ească, construcÅ£ie ridicată în 1902, în stilul arhitecturii populare din zonă.
Paraclisul încheie în partea de est corpul nordic al chiliilor. Aici se oficiază slujbele în timpul iernii, întrucât gerul împiedică oficierea slujbelor în biserica mare. Capela în formă de cruce are o turlă deasupra naosului ÅŸi poartă hramul  ,,Adormirea Maicii Domnului”. 
Aprobată în 1919, construcÅ£ia a fost terminată 8 ani mai târziu sub oblăduirea stareÅ£ului Grigore Georgescu, ajutat de călugări ÅŸi mai mulÅ£i donatori. 
Clopotniţa, construită o dată cu biserica mare, este decorată cu o amplă reprezentare a Încoronării Fecioarei. Arsă din temelie în septembrie 1957, ea a fost refăcută în 1965. Clopotul cel mare al mănăstirii are o greutate de 443 kg şi este lucrat în atelierele patriarhale de la Plumbuita.
Frumuseţea şi liniştea locului oferă reconfortare duhovnicească credincioşilor care vin aici şi pentru frumuseţea serviciilor religioase. Chiar dacă nu se poate vorbi de un centru cultural de primă însemnătate, prezenţa în biblioteca mănăstirii a numeroase cărţi atestă preocupări culturale menite să menţină trează conştiinţa naţională. Mănăstirea Cheia atrage un mare număr de pelerini, vizitatori români şi străini ale căror aprecieri elogioase îmbogăţesc Cartea de Aur a credinţei neamului.

Harta Rutiera

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Post Top Ad

Responsive Ads Here